Nieuws

Zomeravond

Interactie-Academie nodigt jullie uit voor een zomeravond. Een afterwork gecentreerd rond een boeiende lezing. Een ideaal moment om oud-cursisten weer te zien en in contact te komen met andere mensen uit het werkveld.

 

Na jullie werkdag zijn jullie allen welkom vanaf 18 uur in onze prachtige stadstuin om te genieten van een hapje en een drankje. De lezing start om 19 uur, waarna er nog boeiend nagekeuveld kan worden.

 

Inspirerende praktijken bij hoog conflict scheiding

 

Wanneer gezinnen na een scheiding verstrikt raken in hardnekkige conflicten, is effectieve steun van cruciaal belang om het pad weer vrij te maken richting een leefbare toekomst. Maar wat kunnen ouders, kinderen en hun netwerk ondernemen om een nieuwe weg in te slaan? En wat zijn handvatten voor hulpverleners om hier stevig in tussen te komen en tegelijk zorgzaam te werken?

 

Op deze zomeravond neemt Marianne Mariën je mee naar concrete, effectieve praktijken die helpen om conflicten te begrenzen en nieuwe wind te laten waaien. Zij belicht de methodiek van de ORO-tafels (OuderschapsReorganisatieOverleg), waarin het netwerk van gescheiden ouders wordt uitgenodigd het conflict mee in te dammen. Zij geeft daarnaast inzage in de opbouw en het verloop van een bijzondere oudergroep voor gescheiden ouders. Beide werkvormen bieden ouders een gestructureerde manier om met elkaar, hun kinderen en/of hun netwerk in dialoog te gaan, met nieuwe reflecties en invalswegen tot gevolg!

 

Studiedag 22 november 2024

Willen we in de hulpverlening bijdragen aan het welzijn van mensen, dan is netwerkgericht werken geen bijkomende interesse of een extra methodiek. Het is een noodzakelijke houding en praktijk. Als mensen zijn we immers met elkaar verbonden. We groeien op in kleine en grote gemeenschappen. We knopen wisselende én diepgewortelde relaties aan. We hebben last van elkaar en dragen elkaars lasten. We hechten belang aan anderen en voelen ook de noodzaak om voor hen van betekenis te zijn.

 

Interactie-Academie en Familieplatform zijn organisaties die elk op hun manier een vurige ambitie delen om zowel de families als de unieke relaties van mensen centraal te stellen in de hulpverlening. We zetten samen onze schouders onder een studiedag die de vele gezichten van netwerkgericht werken een podium biedt. Van het grote belang van de dagelijkse bejegening, het informeren, ondersteunen en betrekken van familie tot meer gespecialiseerde mogelijkheden waarop we op kunnen inzetten met betrekking tot mensen en hun netwerken.

 

We stellen tijdens deze dag innovatieve praktijken voor, delen overwegingen uit onderzoek, gaan in gesprek met verschillende betrokken partijen en bespreken samen de uitdagingen voor de toekomst. Het is beloofd: je gaat naar huis met nieuwe ervaringskennis, methodische invalswegen, academische aanbevelingen en bovenal héél veel frisse zin in het betrekken van de context binnen je werk.